Страните от Западните Балкани плащат цената на политическите битки в БрюкселГуби

...
Страните от Западните Балкани плащат цената на политическите битки в БрюкселГуби
Коментари Харесай

Ангел Джамбазки, съпредседател на ВМРО и председател на делегацията на ВМРО в групата на ЕКР в ЕП: В Австрия няма мигранти, преминали през България

Страните от Западните Балкани плащат цената на политическите борби в Брюксел
Губи се политическо време поради Скопие и Белград

В Австрия няма незаконни мигранти, минали през България и Румъния. Това съобщи Ангел Джамбазки, съпредседател на Вътрешна македонска революционна организация и ръководител на делегацията на Вътрешна македонска революционна организация в групата на ЕКР в Екологичен потенциал, по време на шестата конференция „ Западни Балкани “, която се организира в Националния замък на културата.

„ Австрия споделя „ ние не желаем разширение на Шенгенското пространство, тъй като идва незаконна миграция “. Само че няма нито един незаконен преселник, влезнал в Австрия и минал през Румъния или България. На този човек или би трябвало да са му подарили неверна карта на Земното кълбо, рисувана доста от дълго време от третокласник, или някой просто го е пуснал там с парашут. Нелегалните имигранти, които се озовават в Австрия не минават по този път. Този мотив е подправен и не е правилен “, сподели Джамбазки и акцентира отговорността точно на Австрия и Германия за незаконната миграция.

Той акцентира на обстоятелството, че съвсем без изключения страните - претенденти (или бъдещи кандидати) се стараят да извършват критериите за присъединение.

„ Има какво да се желае във връзка с критериите за съблюдаване на човешки права и право на самоопределяне от Белград и от Скопие. Това е главният препъникамък за започване на огромни договаряния за присъединение на всички страни от Западните Балкани към Европейския съюз. И тук е място да призовем обществениците в Сърбия и Северна Македония да създадат по този начин, че да не спъват всички останали. Да не ги бавят, да не губят тяхното време, тъй като нито Косово, нито Албания, нито Босна, нито Черна гора заслужават да губят политическо време поради държанието на управляващите в Скопие и значително в Белград “, сподели Джамбазки.

Членът на Европейския парламент акцентира особено на трансформацията, която се случва в Европейски Съюз, както и на обстоятелството, че страните от Западните Балкани заплащат цената на политическите борби в Брюксел.

Шестата конференция „ Западни Балкани “ се провежда от Фондацията за европейска промяна New Direction, чийто вицепрезидент е Ангел Джамбазки. Съорганизатори са „ Варшавски институт “ и Младежка мрежа за европейска народна власт (EDYN).

Развитието на Западните Балкани бе дискутирано в София от високопоставени европейски политици и специалисти в региона на геополитиката, интернационалните връзки и националната сигурност.
Андрей Слабаков, евродепутат: Антибългарщината се употребява за политически ползи


Евродепутатът Андрей Слабаков се включи в панела „ Медийна независимост и плурализъм от Западните Балкани “.

На Западните Балкани имаме доста огромни проблеми и те са най-вече политически, свързани най-много със Северна Македония, където антибългаризмът е публична държавна политика, както и със Сърбия, съобщи членът на Екологичен потенциал Андрей Слабаков. “Тези две страни постоянно изваждат на показ ужасни неща - по какъв начин България е фашистка страна. Последното, което чух от Сърбия, е, че не можели да признаят българско малцинство, тъй като ние не признаваме сръбско. В България сръбско малцинство няма. Ако видите откъснатите територии от България, които са дадени на Сърбия, ще разберете, че на доста километри във вътрешността популацията е българско. Същото важи и за Република Северна Македония, където по моите мемоари македонци е имало от 1946 година Това са страни, които употребяват антибългарщината за своите политически ползи “, сподели Слабаков в панела „ Медийна независимост и плурализъм от Западните Балкани “.

В събитието участваха още представителите в Европейския парламент Ладислав Илчич (Хърватски сувернисти, ЕКР), Ришард Чарнецки (Право и Справедливост, ЕКР - Полша), Марко Миланович Литре, депутат в Хърватския парламент, заместник-председател на фондация „ New Direction “ (Хърватски сувернисти, ЕКР) Теута Водо, някогашен заместник-министър на правораздаването на Албания, доцент в Universite` Paris Cite` и Sciences Po Париж, откривател в IPSE, както и политици от района, професори, публицисти и общественици, депутати, юношески водачи, политолози и други
Председателят на ПГ на Има Такъв Народ Тошко Йорданов: България от дълго време дава отговор на критериите за Шенген


Председателят на парламентарната група на „ ИТН “ Тошко Йорданов разгласи, че преди евроизборите следващата година хората в страните от Западните Балкани би трябвало да схванат „ какъв брой е значимо да внесем разсъдък, успокоение и практицизъм в непоносимо идеологическа среда и да се внесе здрав разсъдък в Европейски Съюз “. „ В Западните Балкани имаме два съществени казуса. Единият е, че ние, между тях, не сме си изчистили взаимоотношенията. Народите на Балканите са имали тежка историческа орис. Много постоянно насъсквани и подстрекавани от страни, които са по-далече от Балканите. Но е реалност, че имаме доста наслагвания между тях. И това е извънредно комфортно за сходни служители, като тези сега в Брюксел, с цел да ни поставят настрани и да си намират действителни учредения като спънки за присъединение на народите към Европейския съюз. България, да речем, има голям проблем с присъединението в Шенген. Ние от дълго време отговаряме на всички критерии, само че това няма никакво значение за служителите в Брюксел. И това е най-жалкото - когато съюз от свободни страни сложи ясни критерии, и когато дадена страна ги извърши, това да няма никакво значение. Това демотивира и обезсмисля значително битката, която води всеки народ в личната си страна “, съобщи Тошко Йорданов.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР